❤ Zeytin Yağlı Yaprak Sarması ❤
❤ Zeytin Yağlı Yaprak Sarması ❤
Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram tokat yaprağı (salamura)
- 1 adet limon
- Zeytinyağı
İç harcı;
- 2 orta boy kuru soğan
- 1,5 su bardağı pirinç
- Maydanoz
- 1 yemek kaşığı salça
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- Kimyon
- Nane
- Tuz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yaprak Sarması Tarifi Yapılışı
- Öncelikle salamura yapraklar 2-3 dakika sıcak suda bekletilir, yıkanır ve süzgece alınır.
- Geniş bir kabın içerisine soğanlar rendelenir üzerine zeytinyağı dökülür.
- Pirinç yıkanarak kabın içerisine eklenir.
- Baharatlar, salça ve tuzu da ilave edildikten sonra ince kıyılmış maydanozu da eklenerek karıştırılır.(çiğden bir iç harç olacak)
- Yaprağın geniş kısmına iç harçtan konulur ve rulo gibi iki yanlardan kapatarak sarılır. Bu işleme yaprak bitene kadar devam edilir.
- Sardığımız yaprakların üzerine zeytinyağı ve limon dilimleri ekleyip yaklaşık 5-6 su bardağı kadar da sıcak su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.(üzerine sarmalar dağılmasın diye tencere kapağından biraz küçük ebatta bir kase kapatabilirsiniz.)
Afiyet olsun…
Yaprak sarması püf noktaları
- Yapraklarınız fazla tuzlu ise 1 gece önceden sıcak suda bekletebilirsiniz. İç harcınızı hazırlarken yaprakların tuz oranına bakıp tuz ilave etmelisiniz.
- Yapraklarınıza iç harcı çok fazla koymamaya dikkat etmelisiniz. Pirinçler şişeceği için yapraklarınız yırtılabilir.
- Sarmalarınızı pişireceğiniz tencerenin tabanına yapraklardan koyarak pişerken sarmalarınızın yanmasını engelleyebilirsiniz. Yaprakların saplarını da tencerenin dibine koyarsanız onlara sarmalarınıza ekşi hoş bir tat verecektir.
- Sarmalarınızı pişirirken üzerine tabak kapatarak dağılmasını engelleyebilirsiniz.
- Aynı zamanda yaprak sarmalarınızın üzerine pişerken su ile açtığınız salçadan dökerek farklı bir lezzet elde edebilirsiniz.
- Sarmalarınızı dilediğiniz gibi saklama kutularıyle derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Yaprak sarmasının yanına ne gider?
- Yaprak sarma yanına yapabileceğiniz en uygun lezzetlerden bir tanesi sultan kebabıdır.
- Şüphesiz ki börek yaprak sarmanın yanına yakışan en büyük yancı. İstediğiniz börek ile sarmanıza eşlik edebilirsiniz Ancak yine de fikir olması açısından ıspanaklı böreği deneyebilirsiniz.
- Yaprak sarmasının yanına patates salatası yaparak da menünüze lezzet katabilirsiniz.
Teşekkür ederim çok lezzetli bir öğün yaptım
YanıtlaSilsayenizde